Miksi Ruoka on niin tärkeää?

”Onko ruoka valmista?” –kuuluu huuto lastenhuoneesta! Kissanpojilla on nälkä, kasvavilla sellaisilla liki koko ajan. Miksi ruoka on sitten niin tärkeää? Mitä väliä, mitä syödään, kunhan syödään? Ruoka minulle tarkoittaa tyydytystä perustarpeista, kuten suojasta, huolenpidosta ja tulemisesta hyväksytyksi. Kun perheenjäsenesi saa toivoa lempiruokiaan toteutettavaksi tai harvakseltaan vierailla mieliravintolassaan, hän kokee toivottavasti iloa ja tyytyväisyyttä tultuaan toiveissaan kuulluksi. Ruokailu yhdistää ja tarjoaa areenan vuorovaikutukselle, kohtaamiselle kiireisessä arjessa. Sillä ”lennossa” meillä usein miten syödään, ulkona harvoin.

Toki ravintolaan on pitänyt uskaltautua jo pienestä saakka kokeilemaan jännittäviä makuja, muuten teinin kasvot kääntyvät herkästi pakkaselle mustekalapastan tömähtäessä italialaisen trattorian pöydälle. Lisäksi kaikki vanhemmat tietävät, mitä tapahtuu, jos verensokerit pääsevät kyykkäämään: edes kokilla ei ole kivaa siinäkohtaa.

Ruoka on jakamista

Työssäni vaikeassa elämäntilanteessa olevien lasten ja perheiden kanssa olen huomannut, että ruoka on se ensimmäinen konkreettinen asia, jolla luottamusta toiseen aikuiseen aletaan rakentamaan uudelleen. Puhutaan myös lohtusyömisestä, jossa ihmissuhteen kaipuuta ja puutetta täyttää ruoka. Haluaisin, että molemmat puolet tulisivat ihmisille tyydytettyä: sekä säännöllinen pöperöinti jaksamisen varmistamiseksi yhdessä, että siihen liittyvä päivän kuulumisen jakaminen puolin toisin.

Mitä olen saanut valmistamalla esim. Ravintolapäivän lähikadun asukkaille tai paella-festarit ystävilleni? Yleensä ensin stressiä siitä, meniköhän kaikki valmistelut nappiin. Itse juhlan aikana kuitenkin hymyileviä katseita ja uteliaita pikkukokkeja ympärilleni. Ruoka on minulle tapa iloita siitä, että elämääni on tullut paljon rakkaita ihmisiä, joita en muista kiittää tarpeeksi usein sanoin. Siksi ruoka voi toimia viestinviejänä siitä, että olette minulle tärkeitä ja merkittäviä ja haluan pitää teistä huolta. Tapana on myös maistaa keitosta etukäteen, jotta viesti ei maustamisen epäonnistuessa muutu kitkeräksi ;)

Olen asettanut elämälleni erilaisia tavoitteita. Yksi liittyy liikuntaan, toinen oppimiseen ja niin edelleen. Eräs tavoite on opettaa ja ohjata omia lapsiani nauttimaan ruoasta, arvostamaan sitä ja jakamaan hyvää sen avulla. Kun 13-vuotias nuorimies kertoo ylpeänä, että kotsassa meni ruoanvalmistuskoe hyvin, hymyilen ja sisäisesti riemuitsen – arvokas asia on sisäistymässä, ruoalla huolenpidolla on uusi maaperä kasvamassa!

Mikko Niemelä

Kirjoittaja on 44-vuotias turkulaistaustainen isä ja sosiaalialan yrittäjä, jolle italialainen keittiö ja uudet perunat tuottavat suurta mielihyvää J